dinsdag 14 juli 2009

Eenvoudig VoIP programma bied veel mogelijkheden

Er bestaan diverse VoIP programma\'s. De afkorting VoIP betekent Voice over IP wat vertaald kan worden in \'Spraak over internet\' en je kunt dit op diverse manieren gebruiken.

VoIP heeft zijn echte doorbraak bij de consumenten gevonden bij de inzet van chatprogramma\'s. Je kunt een \'normaal\' gesprek voeren via een chatprogramma. Feitelijk ben je dan VoIP aan het gebruiken. Dergelijke programma\'s hebben ervoor gezorgd dat VoIP breed geaccepteerd werd, zelfs zonder dat de gebruikers het in eerste instantie in de gaten hadden. MSN Live Messenger en Skype zijn goede voorbeelden van programma\'s waarmee je kunt chatten door middel van tekst te typen of elkaar te spreken en zelfs via een webcam zien. Zo waren er dus meer VoIP gebruikers dan de gebruikers zelf in gedachte hadden. Ik vind het een mooi voorbeeld. Door de gebruiksvriendelijkheid en eenvoudigheid hebben gebruikers zich snel laten gewennen aan VoIP. De eenvoudigheid en het gratis kunnen spreken met elkaar had natuurlijk op veel mensen hun aantrekkingskracht. In het begin had je nog de beperking dat je alleen kon communiceren met mede-gebruikers van dat programma. Tegenwoordig kun je met deze programma\'s ook naar externe nummers bellen. Omdat dergelijke programma\'s hun eigen gesloten protocol ondersteunen en geen SIP zit je vast aan de leverancier inclusief softwarekeuze en tariefstellingen.

En ander interessant VoIP programma is een softphone. Door een softphone op je computer te zetten doe je redelijk eenvoudig je computer omvormen tot een telefoontoestel met vele mogelijkheden. De microfoon en geluidsboxen van de computer gebruik je om te kunnen spreken en luisteren. Je vind gratis softphones maar ook met een commercieel licentiemodel waarvoor je moet betalen. De commerciele versies bieden meestal iets meer mogelijkheden. Ikzelf vind CounterPath X-Lite een goede softphone om mee te experimenteren. Zij hebben een gratis versie en een uitgebreide commerciele versie. Een softphone die ook een kans verdient om uitgetest te worden is ZOIPER. Deze bied ook goede fax ondersteuning. ZOIPER kun je ook gebruiken met het populaire Asterisk IAX systeem wat als nadeel is dat het een gesloten systeem is. ZOIPER ondersteunt gelukkig ook het open protocol SIP. ZOIPER bied de mogelijkheid om het programma van een eigen jasje te voorzien qua logo en naam.

Naast deze programma\'s bestaan er nog andere programma\'s die met VoIP te maken hebben. CTI oplossingen, zodat je jouw VoIP telefoon kunt gebruiken integreren met je computer. Een bekend voorbeeld van een CTI oplossing is het op laten zoeken van een nummerweergave telefoon van een klant. Jouw relatiebeheer programma toont meteen de klantenkaart en je kunt meteen een telefoonnotitie plaatsen onder de klant zonder dat je zelf dit telefoonnummer heeft moeten opzoeken. CTI is een afkorting die Computer Telephony Integration betekend.

Je hebt nog veel andere soorten VoIP programma\'s maar bovenstaande zijn de meest voorkomende en lichte vorm. Omdat er veel over de complexe programma\'s zoals telefooncentrales word geschreven vond ik het tijd om ook de eenvoudige programma\'s toe te lichten. Deze zijn echt niet minderwaardig.

Om meer te weten te komen over de mogelijkheden van een VoIP programma of de kansen die VoIP uw onderneming kan bieden, kijk op de link in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten