zondag 12 juli 2009

Kun je kwaliteit en VoIP in 1 zin gebruiken?

Men vraagt mij wel eens of het terecht is als men kwaliteit verwacht bij VoIP. Bij het in gebruik nemen van VoIP zul je opmerken dat de kwaliteit normaliter beter is ten op zichte van bellen via analoge toestellen.

Omdat vanaf het begin tot einde van het traject alles digitaal is zal het gesprek ruisvrij en dus zeer helder klinken. Wat voor vele mensen vreemd zal zijn is dat tijdens het gesprek de tussenpozen geluidsloos zijn. Sommige mensen ervaren dit als vervelend omdat men dan de conclusie trekt dat de verbinding is weggevallen. Daarom hebben de meeste telefooncentrales een ruis-bestand meegeleverd die de centrale afspeelt tijdens zo\'n pauze. Hoezo geen kwaliteitsverbetering met VoIP? Een leuk feitje om te weten is dat dit ruisbestand meestal gewoon een MP3 bestand is met ruis erin.Een analoge telefoon kan ongeveer 20% van ons gehoorbereik overbrengen, rond de 3000 Hz. Diverse codecs ondersteunen wel tot 44100 Hz bij VoIP. Dat bereik is gelijk aan de CD. De geluidskwaliteit is dus goed te noemen. Je telefoontoestel moet wel van goede makelij zijn om dit te kunnen benutten. Mensen die dus roepen dat VoIP niet voldoende kwaliteit kan leveren hebben het schijnbaar over iets anders.

Gebruikers zullen onderbrekingen terecht als slechte kwaliteit opmerken. Alleen is dit niet de schuld van VoIP maar vermoedelijk debet aan een verkeerde implementatie. Als zoiets gebeurt is dit bijna altijd doordat men een te trage internetverbinding heeft of dat de server het niet kan bijbenen. Soms is de keuze van een verkeerde codec al het resultaat dat zich uit in dit soort nare effecten.

Vaak doen de gebruikers conclusies trekken bij hun negatieve ervaring die eigenlijk niets met VoIP op zich te maken hebben. Men veroordeelt VoIP terwijl men de VoIP consultant moet aanspreken. Zo is het mogelijk dat een ISP geen goede constante snelheid bied en daardoor er geen goed VoIP gesprek kan voeren. Het kan ook zijn dat men een formidabele internetaansluiting heeft maar een te trage server.

Ook al heb je genoeg beschikbare bandbreedte op je internetverbinding, een snelle processor in je server, je kunt toch vertragingsproblemen verwachten als je consultant een verkeerde codec heeft gekozen waardoor rare dingen gebeuren. Je ziet dat er veel externe factoren zijn die het gebruiksplezier kunnen verpesten. Het verschil tussen een goede en slechte VoIP consultant is die consultant die tijdens het traject de zwakke plekken durft aan te wijzen zonder rekening te houden met het feit waar deze service draait. Als een ISP de zwakke schakel is zal dit moeten worden opgelost, als de router van slechte of oude makelij is zal deze vervangen moeten worden. Het maakt daarbij niet uit wie of wat er achter dit bedrijf of service staat. Zwakke schakels moeten verstevigt worden zodat de klant niet met de gebakken peren zit als het project is opgeleverd.

Een goed voorbeeld is een klant die een snelle internetverbinding had maar een slechte router. De router kon geen prioriteiten instellen d.m.v. QoS. Met als vervelende eigenschap dat als een gebruiker iets begon te doen op internet de uploadsnelheid de rest van de bandbreedte opslokte en zo de VoIP gesprekken onderbroken werden. Vaak denkt men dan dat echt aan alle factoren gedacht is terwijl in werkelijkheid de VoIP consultant de belangrijkste factor met betrekking tot kwaliteit en VoIP over het hoofd heeft gezien. Een router aanschaffen die VoIP en QoS goed ondersteunt is dan de enige correcte oplossing.

Kwaliteit en VoIP zijn dan wel niet synoniemen, maar je mag wel goede kwaliteit verwachten van een VoIP gesprek. Voor meer info over de beste manier om dit te bereiken, kijk op Adinets.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten